Middle East Eye (MEE) tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Ürdün yönetiminin Gazze'ye yönelik uluslararası yardımları koordine etme sürecinden ciddi maddi kazanç sağladığı ortaya çıktı. Ürdün Haşimi Yardım Kuruluşu'nun (JHCO), yardımların Gazze'ye ulaşmasında tek yetkili kurum olduğu ve bu süreçte İsrail ile koordinasyon içinde hareket ettiği belirtildi.
Yardım ücretleri ve hava operasyonları
Uluslararası yardım kuruluşları ve sürece doğrudan dahil olan kaynaklara göre, Ürdün her bir yardım kamyonu için 2.200 dolar talep ediyor. Ayrıca, Gazze’ye yapılan hava yardımları için 200.000 ila 400.000 dolar arasında ücret alındığı iddia edildi. Bu ücretlerin Ürdün Silahlı Kuvvetleri’ne aktarıldığı ifade edildi.
Bazı hava yardımlarının Filistinlilere zarar verdiği ve güvenli olmadığı yönünde eleştiriler yükseldi. Yardım uçaklarının taşıdığı malzeme miktarının bir kamyon yükünün yarısından az olduğu belirtilirken, bu operasyonların gereksiz olduğu savunuldu.
Ürdün’ün maddi kazancı artıyor
MEE’nin kaynaklarına göre, Ürdün artan gelirler nedeniyle lojistik altyapısını genişletti. Yabancı bir hibe ile 200 yeni yardım kamyonu alındığı ve Birleşmiş Milletler desteğiyle daha büyük depolar inşa edildiği bildirildi.
Yardımların yetersizliği
Ürdün yetkilileri, savaşın başlamasından bu yana karadan 140 yardım konvoyu gönderdiklerini açıkladı. Ancak, Gazze’deki Filistinli yetkililere göre, savaş öncesi koşullarda günlük 500 kamyonluk yardıma ihtiyaç duyuluyordu. İşgalci İsrail’in 2023 Ekim ayında Gazze’ye tam abluka uygulamasından bu yana bu ihtiyaç karşılanamadı.
Abluka ve insanlık krizi
9 Ekim 2023 tarihinde, Hamas’ın İsrail’e yönelik operasyonundan iki gün sonra, İsrail’in eski savunma bakanı Yoav Gallant, Gazze’ye “tam abluka” ilan etti. Mart 2024’te abluka yeniden sıkılaştırıldı ve bu tarihten itibaren Gazze’ye hiçbir yardım ya da ticari mal girişine izin verilmedi. Bu durum, insani yardım kuruluşlarının “felaket düzeyinde kıtlık” olarak tanımladığı bir krize yol açtı.
Eleştiriler ve Ürdün’ün tavrı
Ürdün Kralı II. Abdullah’ın en az bir hava yardım operasyonuna bizzat katıldığı belirtilirken, bu operasyonların işgalci İsrail ordusu ile önceden planlandığı ifade edildi. Ancak, Gazze’deki yardım çalışanları ve siviller, bu yardımların güvensiz ve yetersiz olduğunu savunuyor.
Middle East Eye, Ürdün Dışişleri Bakanlığı, Silahlı Kuvvetler ve JHCO’dan konuyla ilgili yorum talep etti ancak haberin yayımlandığı tarihe kadar yanıt alamadı.