İngiltere'deki St Andrews Üniversitesi, İsrail'in Gazze'deki saldırılarını eleştiren açıklamaları nedeniyle üniversitenin yönetim kurulundan çıkarılan rektör Stella Maris'in itirazını kabul etti. Maris, görevine iade edilmesiyle birlikte ifade özgürlüğünün ve demokratik hesap verebilirliğin önemine vurgu yaptı.
Geçtiğimiz yıl, Maris, Gazze'de acil ateşkes çağrısında bulunduğu ve İsrail'in "soykırım saldırılarını" kınadığı bir e-posta gönderdiği için üniversite yönetim kurulu tarafından görevden alınmıştı. Bu açıklamaları, İngiltere Avukatlar Grubu tarafından yapılan bir şikayet üzerine bağımsız bir soruşturma başlatılmasına neden olmuştu.
Soruşturmayı yürüten Morag Ross KC, Maris'in açıklamalarının Yahudi öğrenciler arasında "kaygı ve korku" yarattığını belirtse de, Maris'in görevden alınmasının "orantısız" olacağını ifade etti. Ancak üniversite yönetim kurulu, Maris'in görevden alınmasına karar verdi.
9 ay sonra görev iade edildi
Dokuz ay süren itiraz sürecinin ardından, üniversitenin şansölyesi Menzies Campbell, Maris'in görevine iade edilmesine karar verdi. Kararın ardından Maris, "Bu karar, pozisyonumun ve üniversitelerdeki temel ifade özgürlüğü ilkelerinin bir savunmasıdır." dedi.
Maris, görevden alınmasının ardından öğrencilerden ve 17 ülkeden 500'den fazla akademisyenden destek aldı. Filistin Dayanışma Kampanyası ve Avrupa Hukuki Destek Merkezi (ELSC) gibi kuruluşlar, Maris'e hukuki destek sağladı ve itiraz sürecinde bağış topladı.
ELSC'den Tasnima Uddin, Maris'in zaferini, Filistin özgürlüğü için konuşanlara yönelik baskının artan eğilimine karşı net bir tepki olarak nitelendirdi. Uddin, "St Andrews, rektörünü ateşkes çağrısı yaptığı için cezalandırmayı seçti, ancak Stella Maris'in göreve iadesi, bu kitlesel hareketi bastırma girişiminin başarılı olmayacağını kanıtlıyor." dedi.
St Andrews Üniversitesi sözcüsü ise, "Bu mesele asla ifade özgürlüğüyle ilgili değildi, sadece yönetişimle ilgiliydi. Maris, üniversitenin rektörü olarak kalmaya devam etti." şeklinde bir açıklama yaptı.