İran parlamentosu, Çarşamba günü Moskova ile Tahran arasında imzalanan 20 yıllık stratejik ortaklık anlaşmasını onayladı. Devlet medyası, bu anlaşmanın iki ülke arasındaki savunma ve ekonomik iş birliğini artırmayı amaçladığını duyurdu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, stratejik ortaklık belgesini 17 Ocak’ta imzalamıştı. Anlaşma, Nisan ayında Rusya parlamentosu tarafından da onaylanmıştı.

Bu stratejik anlaşma, iki ülkenin ortak askeri tehditlere karşı birlikte çalışmasını, askeri-teknik iş birliğini geliştirmesini ve ortak tatbikatlara katılmasını öngörüyor. Ancak anlaşma, bir karşılıklı savunma maddesi içermiyor.

2022’de Ukrayna’daki savaşın başlamasından bu yana İran ve Rusya, askeri bağlarını güçlendirdi. Batılı ülkeler, İran’ı Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarında kullandığı füze ve insansız hava araçlarını sağlamakla suçluyor. Tahran ise bu iddiaları reddediyor.

Ekonomik alanda da önemli adımlar atıldı. Stratejik anlaşma, doğrudan bankalar arası iş birliğini güçlendirmeyi ve ulusal finansal ürünlerin kullanımını teşvik etmeyi içeriyor. Ayrıca, geçtiğimiz hafta yürürlüğe giren İran ile Rusya liderliğindeki Avrasya Ekonomik Birliği arasında imzalanan serbest ticaret anlaşması, iki yaptırım altındaki ekonominin ticaretini artırmayı hedefliyor. Anlaşma kapsamında tarifeler düşürüldü ve ticaret kolaylaştırıldı.

İsveç'ten İsrail'e yaptırım hamlesi
İsveç'ten İsrail'e yaptırım hamlesi
İçeriği Görüntüle

Bu gelişmeler, İran ve Rusya’nın Batı’nın ekonomik ve siyasi baskılarına karşı daha yakın bir ortaklık kurma çabalarını yansıtıyor.

Orta Doğu Haber