Gazze Şeridi’nde devam eden abluka ve şiddet, halkı insani bir felaketin eşiğine getirdi. İsrail, 2 Mart’tan bu yana bölgeye tam bir abluka uygulayarak gıda, ilaç ve diğer temel ihtiyaçların girişini engelliyor. İsrail hükümeti, uluslararası baskıyı hafifletmek amacıyla “temel düzeyde gıda yardımı” yapılacağını duyurmuş olsa da, Gazze’ye henüz hiçbir yardım ulaşmadı.

İsrail ordusu, bu hafta Gazze’ye 90’dan fazla yardım kamyonunun giriş yaptığını iddia etti. Ancak Gazze içindeki kaynaklar, kamyonların Karem Ebu Salim (Kerem Şalom) sınır kapısında bekletildiğini ve hiçbirinin bölgeye giriş yapmadığını bildirdi. Gazze Özel Taşımacılık Derneği Başkanı Nahed Şuhibar, “2 Mart’tan bu yana Gazze Şeridi’ne hiçbir yardım girmedi. Kamyonlar hâlâ sınır kapısında bekliyor.” dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) yetkilileri de durumu doğruladı. BM Sözcüsü Stephane Dujarric, İsrail’in yardımları Filistin tarafında boşaltma ve yeniden yükleme gibi karmaşık prosedürler uyguladığını, bu nedenle sürecin geciktiğini belirtti. Dujarric, “Yardımların ulaşması olumlu bir işaret olsa da, bu durum Gazze’nin ihtiyaç duyduğu miktarın yanında bir damla su gibi kalıyor.” dedi.

Gazze halkı ise İsrail’in yardım iddialarını “medya aldatmacası” olarak nitelendiriyor. Han Yunus’taki Zahra bölgesinde yaşayan Razan Ahmad, “Çocuklarım için un arıyorum ama bulamıyorum. Sosyal medyada ve haberlerde yayılan her şey tamamen yalan.” diye konuştu.

Halkın temel ihtiyaçlara erişimi tamamen durmuş durumda. Gazze sakini Hacı Ahmed, “İki aydan fazladır et, süt, hatta temel gıdalarımız yok. Protein ve kalsiyuma ihtiyacımız var ama bunlardan tamamen mahrum kaldık.” dedi. Yardım kamyonlarının geleceği haberini duyduklarında umutlandıklarını belirten Ahmed, “Ama hepsi boş çıktı. Pazar yerlerine bakın, hiçbir şey yok.” ifadelerini kullandı.

Gazze’deki insani kriz, savaşın etkisiyle daha da derinleşiyor. Filistin Sağlık Bakanlığı’na göre, 7 Ekim 2023’ten bu yana İsrail’in saldırılarında 53.655 Filistinli hayatını kaybetti. Bunların 15.000’den fazlasını çocuklar oluşturuyor. Gıda ve ilaç eksikliği nedeniyle en az 58 kişi yetersiz beslenme, 242 kişi ise tedavi imkânsızlığı nedeniyle yaşamını yitirdi.

Eski İsrail Başbakanı: Gazze'deki eylemler savaş suçuna yaklaşıyor
Eski İsrail Başbakanı: Gazze'deki eylemler savaş suçuna yaklaşıyor
İçeriği Görüntüle

BM’ye göre Gazze’deki krizle başa çıkmak için günde en az 600 kamyonluk yardım gerekiyor. Ancak şu ana kadar hiçbir yardımın bölgeye ulaşmaması, ablukanın insani sonuçlarını daha da ağırlaştırıyor. Gazze halkı, uluslararası toplumu acil yardım için harekete geçmeye çağırıyor.

Orta Doğu Haber