Dünya

Filistin bayrağı ilk kez Dünya Sağlık Örgütü'nde dalgalanacak

Filistin, Dünya Sağlık Örgütü'nde (DSÖ) bayrağını dalgalandırma hakkını kazandı.

Cenevre'de düzenlenen DSÖ yıllık toplantısında Çin, Pakistan, Suudi Arabistan ve diğer ülkeler tarafından sunulan öneri, 95 lehte, 4 aleyhte ve 27 çekimser oyla kabul edildi. Öneriye İsrail, Macaristan, Çekya ve Almanya karşı oy kullanırken, İngiltere çekimser kaldı. Fransa ve Japonya ise öneriyi destekledi. Amerika Birleşik Devletleri oylamaya katılmadı.

Filistin’in Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda geçtiğimiz yıl kazandığı üyelik başarısının ardından gelen bu karar, uluslararası alanda Filistin'e yönelik desteğin artışını yansıtıyor. Lübnan delegesi Rana el Khoury, oylama sonucunu "Gazze’deki dayanılmaz acılarla mücadele eden cesur Filistin halkı için küçük bir umut ışığı." olarak nitelendirdi.

Filistin'in hedefleri ve DSÖ'deki durumu

Filistin, 1967 Orta Doğu Savaşı sırasında İsrail'in işgal ettiği topraklarda bağımsız bir devlet kurmayı hedefliyor. Şu anda DSÖ'de resmi gözlemci devlet statüsüne sahip olan Filistin, bu kararı uluslararası sağlık alanında daha güçlü bir iş birliği için bir adım olarak değerlendiriyor.

Filistin’in BM Cenevre Daimi Temsilcisi İbrahim Khraishi, "Bu sembolik bir adım olsa da uluslararası toplumun sağlık ihtiyaçlarına destek olma konusundaki kararlılığını gösteriyor. Yakında DSÖ ve tüm BM forumlarında tam üyelik kazanmayı umuyoruz." dedi.

Geçtiğimiz hafta Filistin, DSÖ'nün Uluslararası Sağlık Tüzüğü kapsamında salgın bildirimlerini alma hakkını da elde etmişti. Bu, Filistin'in küresel sağlık sistemine entegrasyonu açısından önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Orta Doğu Haber